• +302132075300
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

Η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, το παλιό ταπητουργείο της πόλης, είναι ο τόπος όπου στις 17 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, εβδομήντα πέντε συνολικά άτομα, εβδομήντα δύο άντρες και τρεις γυναίκες, αγωνιστές και αγωνίστριες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στον Γερμανό κατακτητή.

Ο συνολικός αριθμός των εκτελεσμένων του Μπλόκου της Κοκκινιάς, όσοι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στα Καμένα, στα Αρμένικα και σε άλλα σημεία της πόλης, εικάζεται ότι ξεπερνά τους 350, χωρίς να υπολογίζονται όσοι στάλθηκαν με τρένα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας και στα γειτονικά κολαστήρια της Αυστρίας και της Πολωνίας, πολλοί από τους οποίους δεν γύρισαν πίσω ποτέ.

Στο μνημείο πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων, φορέων, καθώς και επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο επισκέπτης της Μάντρας μπορεί να δει την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα από την οποία πέρασαν οι προς εκτέλεση αγωνιστές, το χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τα γλυπτά που φιλοτέχνησαν για το μνημείο ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής, δείγματα του Γερμανικού οπλοστασίου και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης. Οι οργανωμένες επισκέψεις περιλαμβάνουν ενημέρωση για το ιστορικό του Μπλόκου, επιτόπια περιήγηση στο χώρο και προβολή ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου “Το Μπλόκο της Κοκκινιάς”, αρχείο ΕΡΤ Α.Ε..

Η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, ως μνημείο σύμβολο της Αντίστασης, υπενθυμίζει τη φρίκη του πολέμου και αναδεικνύει την αξία της ελευθερίας, όπως μετουσιώθηκε στον επώδυνο όσο και σθεναρό αντιφασιστικό αγώνα των Ελλήνων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

 Ηλιουπόλεως 102Α Νίκαια 

Επικοινωνία: 210 4922587Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανοιχτά για το κοινό: Τρίτη έως Παρασκευή, 9.00 - 13.00 
και κάθε πρώτη Κυριακή κάθε μήνα 10.00 - 14.00

DSC 0033 
 DSC 0020
 DSC 0001
 DSC 7157
 foto madra augouleas 1
foto mandra augouleas 2
Το ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΑ 9 Απριλίου 2017

1 ΤΟ ΠΕΡΙΚΥΛΩΜΑ

2 ΤΟ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΑ

3 ΤΟ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΑ

4 ΤΟ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΑ

 

 


Χάρτης εκδηλώσεων

There are no events in the selected category
© 2019 Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε από το Αυτοτελές Τμήμα Τεχνολογιών Πληροφορικής του Δήμου χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού - (ΙΤ Engineer: Νέζης Μελέτιος)