• +302132075300
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και την ευγενική υποστήριξη της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α), τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, δημιούργησε το «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης» στη Νίκαια (Π.  Τσαλδάρη 185-187). Η λειτουργία του αποτελεί την εκπλήρωση ενός ηθικού χρέους απέναντι στους αγωνιστές της Αντίστασης και τους εκτελεσμένους των Μπλόκων όλων των αιματοβαμμένων μαρτυρικών πόλεων την περίοδο της Κατοχής. Το μουσείο επιδιώκει να αποδώσει τη δέουσα τιμή στο μαζικό απελευθερωτικό αντιστασιακό κίνημα και να αναδείξει την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη ως αδιαπραγμάτευτες διαχρονικά αξίες.

Σύντομη περιγραφή:             

Στο Μουσείο φιλοξενούνται πλήθος ιστορικών κειμηλίων, πολεμικών τεκμηρίων και αρχειακού υλικού, ψηφίδες που ανασυνθέτουν την ηρωική περίοδο 1940-1944. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τη σημαία του 34ου  Συντάγματος του ΕΛΑΣ, δείγματα στρατιωτικής εξάρτυσης και οπλισμού των ανταρτών του ΕΛΑΣ,  στρατιωτικό υλικό, φωτογραφίες αγωνιστών και ηγετικών μορφών της αντίστασης, φωτογραφικό υλικό του ΕΛΑΝ, σπάνια χαρτογραφικά δεδομένα, εφημερίδες της εποχής και του αντιστασιακού τύπου, παρτιτούρες τραγουδιών της Αντίστασης, κείμενα που αποτυπώνουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής, το καταστατικό της ΕΠΟΝ,  πολύγραφο,  κούκλες από το κουκλοθέατρο του βουνού. Στο χώρο του Μουσείου φιλοξενείται ο πίνακας του Θ. Στεφόπουλου “Ο ΕΛΑΣ μετά τη μάχη”. Το Μουσείο κοσμούν, επίσης, καλλιτεχνικές φωτογραφίες για την Αντίσταση του Σπ. Μελετζή.

Επισκέψεις:

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων, φορέων, που περιλαμβάνουν αφήγηση ιστορικού (τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η εμπλοκή της Ελλάδας στον Πόλεμο, τα αίτια της πείνας στην Κατοχή, οι λόγοι που δημιουργήθηκε η Εθνική Αντίσταση, οι αντιστασιακές οργανώσεις και η συμμετοχή των προσφύγων, τα αντίποινα των κατακτητών κ. ά.), ξενάγηση στο χώρο και προβολή ντοκιμαντέρ από το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης, με  τίτλο “H οργανωμένη τρομοκρατία των κατακτητών” από το αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε.. Διοργανώνονται, επίσης, εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: 70 άτομα ανά επίσκεψη.
           
Επικοινωνία- Ωράριο λειτουργίας:

Ανοιχτά για το κοινό: Τρίτη έως Παρασκευή, 9.00 - 13.00 
και κάθε πρώτη Κυριακή κάθε μήνα 10.00 - 14.00

Π.Τσαλδάρη 185-187 (πεζόδρομος)

Τηλ: 210 4934838

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Mouseio 4

Mouseio 1

Mouseio 23


Χάρτης εκδηλώσεων

There are no events in the selected category
© 2019 Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε από το Αυτοτελές Τμήμα Τεχνολογιών Πληροφορικής του Δήμου χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού - (ΙΤ Engineer: Νέζης Μελέτιος)